Hoe moet ik mijn Big Green Egg onderhouden?
Hoe onderhoud ik mijn Big Green Egg? Hoe beter je voor je Big Green Egg zorgt, hoe langer hij meegaat en mooi blijft.
Onderhoud Green Egg basis
De buitenkant van de basis maak je af en toe schoon met warm water met wat groene zeep zoals bijvoorbeeld Dreft. Het gaat het makkelijkst als je EGG nog een beetje warm is.
De binnenkant kan je onderhouden door er af en toe een zacht een staalborstel doorheen te halen.
Onderhoud gietijzeren margrietschijf
Gebruik je je Big Green Egg voor de eerste keer? Laat de margrietschijf dan
goed inbranden. Doe je dit niet, dan kan de schijf vuil aantrekken. Inbranden doe je zo: Zet je EGG op 180° à 200° en plaats de margrietschijf in je EGG voor een uurtje.
Je plaatst de keramische dop op je EGG (hierdoor zal de temperatuur teruglopen maar dit is geen probleem). Het gietijzer is nu verkleurd. Is de schijf afgekoeld? Dan wrijf je hem goed in met Crisco of plantaardige arachide-olie. Dit noem je seasonen. Breng intussen de temperatuur weer terug naar 180° à 200° en plaats de margrietschijf weer in de EGG en plaats de keramische dop op je EGG.
Sluit de luchtregelaar, en laat tijdens het afkoelen van de EGG, de margrietschijf een uur in- branden. Herhaal het inbranden zo’n 1 of 2 keer per jaar. Wat ook een goede tip is dat je de gietijzeren margrietschijf na het koken vervangt door de keramische dop, zo blijft jouw margrietschijf mooier.
Onderhoud RVS rooster
Het rooster kun je het makkelijkst schoonmaken als het nog warm is. Een staalborstel is daar- voor het beste gereedschap. Daarna wrijf je het nog even na met een prop papier. Zelf berg ik mijn EGG altijd meteen op na gebruik (dan heb ik namelijk geen zin in dit klusje). Zet ik hem de volgende keer weer aan, dan maak ik het rooster schoon zodra het warm begint te worden. Het is zo gebeurd en het EGG’t een stuk lekkerder zonder oude (vlees)restjes op het rooster.
Onderhoud gietijzeren rooster
Gietijzer is een stevig materiaal maar het is ook broos. Dat betekent dat het op regelmatige basis wat extra aandacht nodig heeft. Los van het schoonmaken (dat doe je net als bij het RVS rooster) moet je het ook seasonen en inbranden. Bij de gietijzeren margrietschijf heb ik precies beschreven hoe je dat doet. Gebruik ook altijd een gridlifter als je het rooster in je EGG plaatst. Dit is om te voorkomen dat je per ongeluk het loodzware rooster laat vallen op je vuurring en deze barst door de klap. Laat het rooster altijd rustig opwarmen in je Big Green Egg (dus plaats hem niet in een hele hete EGG) om scheurtjes te voorkomen door het enorme en plotselinge temperatuurverschil. Laat het gietijzeren grillrooster dus alvast opwarmen tijdens het opwarmen van je EGG. Zo krijgt het gietijzer minder te verduren.
Onderhoud conveggtor
De convEGGtor is zo ontworpen dat hij voor een goede lucht- stroom en uitstekende warmtegeleiding zorgt. En omdat hij alleen indirecte warmte doorlaat, transformeert hij je EGG in een volwaardige buitenoven. Wil je voorkomen dat hij vies wordt tijdens het koken? Zet dan een druipbak op je convEGGtor. Ben je die vergeten? Geen probleem. Stook je Big Green Egg op naar 250 graden en hij brandt vanzelf schoon. Komt er geen rook meer uit je margrietschijf? Dat is ie schoon genoeg. Mocht je hem direct schoon willen maken? Dit kan ook met een borstel.
Onderhoud vilt Green Egg
Het vilt in je Big Green Egg heeft twee functies: het dempt en voorkomt dus schade als je je EGG dichtdoet, maar het maakt hem ook luchtdicht. Als het vilt te hard wordt, dan doet het zijn werk niet meer. Tijd om het te vervangen dus: haal het eraf, schraap het keramiek wat eronder zit goed schoon met een scherp mes of plamuur- mes en ontvet de randen. Je kunt nu een nieuwe band met vilt aanbrengen. Het is het bes- te om het met de deksel dicht 24 uur met rust te laten. Lang genoeg gewacht? Stook je Big Green Egg rustig op om de lijm- laag goed te laten hechten aan het keramiek. Je vervangt het vilt ongeveer 1 keer in de 2 jaar.
Onderhoud thermometer Green Egg
Om ervoor te zorgen dat je thermometer zijn werk goed blijft doen (oftewel, de juiste temperatuur blijft aangeven) demonteer je hem van de dome. Zet een pannetje met kokend water op, leg er een schuimspaan op en steek de dome door een gaatje. De thermometer moet dan op 100°C staan. Is dat niet het geval? Verstel hem dan met een stelmoer aan de achterkant naar 100°. Daarna hang je de thermometer in een bakje ijswater (water met ijsblokjes). Na een paar minuten hang je hem weer in het kokende water. Als het goed is, loopt hij nu vanzelf weer op naar 100°.
Onderhoud scharnieren Green Egg
De scharnier is van staal en dat heeft het voordeel dat het met het keramiek meebeweegt. Maar daardoor heeft het ook de neiging om uit te zetten of juist te krimpen bij een temperatuurverandering. Dat houdt in dat je de scharnier af en toe moet nalopen en opnieuw vastzetten. Kijk dan ook meteen of de band niet gezakt is. Is dit wel het geval, stel hem dan opnieuw (in de handleiding lees je precies hoe je dat doet). De hitte zorgt ervoor dat de draaipunten van je scharnier schraal worden, daardoor krijg je wrijving en kunnen de bouten losser komen te zitten. Op het einde kan je best dan het staalwerk ook eens kuisen met lauw water en groene zeep (bv Dreft). Nu je toch bezig bent, haal dan ook even een sopje over je staalwerk.