Recept van de week 6: Spareribs (snelle methode)
Misschien heb je wel eens spareribs op je Big Green Egg gemaakt volgens de 3-2-1 methode. Het resultaat is heerlijk, maar je moet wel even geduld hebben voordat je aan tafel kunt. In dit recept voor verrukkelijke fall of the bone spareribs, maak je ze op een hogere temperatuur in je kamado veel sneller klaar in ongeveer in de helft van de tijd. En de spareribs? Die zijn minstens zo lekker!
Ingrediënten
- 3 strengen spareribs
- 2el olijfolie
- BBQ-saus
- 2 lente-uitjes
- 20g ongemalen vandouvan
- 10g zwarte peperkorrels
- 15 jeneverbessen
- 20 groene kardemonpeulen
- 12 kruidnagels
- 2 stukjes foelie
- 20g mosterdzaad
- 8g venkelzaad
- 20g Hongaarse paprikapoeder
- 8g madras kerriepoeder
- 6g gemalen gember
- 4g gemalen komijnzaad
- 60g fijn zeezout
- 30g donkere basterdsuiker
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, zonder accessoires, tot een temperatuur van 160 °C. Maal of wrijf intussen, voor de rub, de vadouvan, peperkorrels, jeneverbessen, kardemompeulen, kruidnagels, foelie, het mosterdzaad en het venkelzaad in een specerijenmolen, een koffiemolen of een vijzel fijn. Meng alle ingrediënten voor de rub.
- Verwijder intussen het vlies aan de (holle) onderkant van de spareribs. Steek hiervoor de achterkant van een theelepel in het midden van de strengen spareribs tussen het vlies en het vlees. Als de lepel er goed tussen steekt, kun je in één handeling het vlies verwijderen.
- Wrijf de spareribs aan beide kanten in met de olijfolie. Bestrooi ze met ongeveer de helft van de rub en wrijf deze in het vlees. De rest van de rub kun je in een afgesloten pot voor de volgende keer bewaren.
- Plaats de voncEGGtor in de convEGGtor Basket en zet de Rectangular Drip Pan op de convEGGtor. Leg de Stainless Steel Grid op de convEGGtor Basket.
Bereiding
- Leg 1 Hickory en 1 Apple Wood Chunk op de gloeiende houtskool. Plaats de convEGGtor Basket in de EGG en zet hier het Ribs and Roasting Rack op. Zet de spareribs in het rek en sluit de deksel van de EGG. De temperatuur van de EGG zal hierdoor ongeveer 40 °C dalen en uitkomen op de gewenste 120 °C. Laat de spareribs ca. 90 minuten op deze temperatuur roken.
- Breng na 90 minuten de temperatuur van de EGG naar 160 °C en laat de spareribs ca. 60 minuten op deze temperatuur verder garen.
- Leg 3 vellen aluminiumfolie klaar die groot genoeg zijn om de spareribs in te pakken. Haal het Ribs en Roasting Rack met de spareribs uit de EGG en leg op elk vel folie een sparerib. Bestrijk ze aan beide kanten met de BBQ-saus en vouw de folies dicht. Leg de ingepakte spareribs terug op het rooster, sluit de deksel van de EGG en laat de ribs nu ca. 30 minuten in de folie garen.
- Haal de ingepakte spareribs voorzichtig uit de EGG en verwijder de folie. Breng de temperatuur van de EGG naar 190 °C. Leg de spareribs met de bolle kant omhoog op het rooster en bestrijk ze nogmaals met de BBQ-saus. Laat de spareribs tenslotte 10-15 minuten garen en bestrijk ze tussendoor nog 2 of 3 keer met de BBQ-saus. Snijd intussen de lente-uitjes in dunne ringetjes.
- Haal de spareribs uit de EGG en bestrooi ze met de lente-ui.