Recept van de week 2: Naanbrood
Naan is een heerlijk platbrood, vooral bekend uit de Indiase keuken. Dit flat bread kun je ook heel makkelijk in de Big Green Egg bakken. Zelfgemaakt is tenslotte het allerlekkerst en zeker als je dit in je kamado doet. Het deeg van naanbrood hoeft maar één keer te rijzen en het bakken duurt niet lang, waardoor het relatief snel klaar is. Ideaal voor een last minute party!
Ingrediënten
- 250g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
- 50g ei
- 70g volle melk
- 30g volle yoghurt
- 17g verse gist
- 15g olijfolie, plus extra om in te vetten
- 5g zout
- 6 el geklaarde boter
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 bosje koriander
Voorbereiding
- Klop het ei in de mengkom van een standmixer met een garde los. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed met de mixer met deeghaak op medium snelheid in 6-7 minuten tot een soepel en elastisch deeg; je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden. Het deeg is goed als je het uittrekt en je er een dun vliesje van kunt trekken.
- Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat 60 minuten rijzen. Na het rijzen voelt het deeg droog en zijdeachtig aan en is het in volume verdubbeld.
Bereiding
- Steek het houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met convEGGtor, de Stainless Steel Grid en de Baking Stone tot een temperatuur van 240 °C.
- Verdeel intussen het deeg in 4 bolletjes van ongeveer 110 gram per stuk en bol ze op. Rol de bolletjes op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot cirkels van 4-5 millimeter dik en een doorsnede van ongeveer 20 centimeter. Leg 2 deegcirkels op de Baking Stone en sluit het deksel van de EGG. Bak de naanbroden in 6-8 minuten gaar en licht goudbruin; keer ze eventueel halverwege de baktijd om. Smelt intussen voor de topping de geklaarde boter. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Pluk de blaadjes van de takjes koriander en snijd ze fijn.
- Haal de naanbroden uit de EGG en laat ze op een rooster afkoelen. Bestrijk ze intussen met de helft van de geklaarde boter en bestrooi met de helft van de knoflook en de koriander. Bak de resterende naan op dezelfde manier op de Big Green Egg.